Sunday, September 6, 2009

1/9/2009 - London Almond Cookies & Bird Nest Cookies

This fasting month is the busiest month. For raya I am intoducing london almond biscuit with decorated chocolate other tham my usual products steam fruit cakes and layered cake.



I also make bird nest biscuits for Raya.



Resepi:
Resepi Biskut Sarang Burung:
salutan kacang.
Racik memanjang kacang tanah yang dah dibuang kulit yang putih. Ni ada jual di kedai2 yang jenis besar tu.
putih telur.
Dough
2 buttercup
1 cawan icing sugar/brown sugar. Suzi guna icing sugar sebab warnanya akan nampak garing baru tau dia dah masak. Kalau pakai brown sugar dia nampak garing tak kadang2 dalam tak masak.
2 kuning telur
tepung self raising flour.
1 sudu kecil vanilla essence/vanilla powder
1 sudu kecil emplex (optional - kalau nak rangup biskut tu)
jam jenis jelly (Suzi pakai tap taste raspberry)
chopstick/sudu.
Caranya:
Pukul butter cup & icing sugar hingga kembang + kuning telur & pukul lagi + vanilla. Tepung dimasukkan sedikit sedikit sampai jadi dough lembut. Jangan keras sangat janji boleh bulatkan dah ok.
Pukul/kocak sedikit putih telur. Ambil dough sebesar ibu jari (Suzi timbang 10gm each). celup dalam putin telur. leperkan sikit & roll keliling dough tadi pada kacang racik. Letak dalam dulang pembakar sampai habis. Bakar dalam oven macam biskut biasa. Bila dah masuk dalam oven dalam 3-5 minit keluarkan/Masa ni dough baru nak naik. Buat lubang (cucuk) di tengah dough dengan chopstik atau tangkai sudu. Masukkan dalam oven semula & bakar hingga masak. Sejukkan. ambil sedikit jan dengan belakang sudu & masukkan ke dalam lubang pada biskut tu. Dah siap simpan dalam bekas kedap udara.

No comments: