Sunday, February 3, 2008

Cup cakes decoration





2/2/08 - Suzi pergi kelas decorate cupcakes di Ida Bakery... Banyak juga Suzi belajar. Setiap class decorate cake yang Suzi pergi Suzi belajar benda baru... Terima kasih Ida. Di sini Suzi belajar buat rose, rose bud for ribbon, 3d butterfly, small flower guna cutter dari sugar paste (resepi sugar paste pun diberi). Decorate cupcake pula Suzi belajar swirl, icing flower garden, melukis outline guna black (wilton black + dark blue) & piping jel, baby with blanket dgn fondant. All together 10 cupcakes. Cayalah dari pukul 10.30am sampai pukul 3pm..Ini hasilnya... Suzi recommend pergi class macam ni kalau nak belajar basic decorating sebelum start belajar cake yang besar-besar tu... Suzi ni terbalik belajar deco cake besar dulu baru belajar yang kecil2... heh heh heh...Pastu balik practise jangan lupa...Gambar yang cup cake tu masa belajar..yang lain gambar practise. Suzi juga dapat tips yang butter cream boleh disimpan di luar selama seminggu. Sugar paste mesti di biarkan betul-betul kering & may take a day... Do not have to keep in covered container because it may produce moist and turn bad (fungus & mole). Sugar paste can be kept for 1 month.



Subject: resepi gumpaste
60g cornflour diayak tiga kali bersama 400g gula aising. Campurkan dengan 22gm gam tragaganth. Masukkan 60g air, 22gm glukos syrup. Uli. Masukkan shortening 22 gm. Uli lagi dan masukkan ke dalam plastik wrap. Nak pakai, uli balik, untuk tak nak bagi melekat pada tangan, sapukan shortening pada kedua belah tapak tangan (nipis shj). Doh ini tidak boleh terkena angin. Bahagian luarnya akan mengeras. Tetapi anda boleh mengulinya semula dan ia akan kembali lembut.

2 comments:

merpati66 said...

salam..wah2 update siang2 ya...apa2 pun terima kasih kat suzie kerana sudi datang belajar ngan ida ..ya lee ida nie ilmu tak tinggi mana pun sekadar ingin berkongsi ilmu supaya kita sama2 mendapat manfaatnya kan...

Ida Bakery
http://merpati66.fotopages.com

zai said...

Apa tips supaya bc blh tahan lama tu?Boleh kongsi?