Thursday, January 24, 2008

Kek Lapis Abah Norul



24/01/07 Semalam jenuh menyiapkan kek lapis Abah Norul.
Kek Lapis Pucuk Buluh.

Lapis Tengah
(A)
9 biji kuning telur (kalau tengok resepi siapa tak faham jadi banyak telurnya. guna 4 biji telur whole egg + 5 biji kuning telur )
4 biji putih telur (refer atas)
150g tepung rendah protin (pakai tepung gandum je)
1/2 st campuran rempah (tukar jadi 100g ice-cream powder)
1sb ovalette
150g gula halus
80ml air ais

(B)
300 mentega
5 sb susu pekat

(C)
pewarna kuning, merah jambu, choklat emulco (guna orange paste + pewarna kuning, strawberry paste + warna merah, choklat emulco)
200g jem (tak payah ukur...jam untuk sapu & lekatkan corak tu je. guna appricot atau raspberry)

Lapis Atas & Bawah
(A)
8 biji kuning telur (guna 3 biji telur whole egg + 5 biji kuning telur)
3 biji putih telur
130g tepung rendah protin (guna tepung gandum aje)
150g gula halus
1sudu besar ovalette
80ml air ais

(B)
250 mentega

Caranya:
Buat lapisan tengah dulu.
1. Pukul (A) dalam mangkok besar dengan kelajuan tinggi 10 minit. Jadi tebal & lenbut.
2. Pukul (B) + dalam (A) & bahagi 3 bahagian. 1 bahagian warna kuning, 1 bahagian warna merah jambu, 1 bahagian choklat.
3. Letak kertas dalam tin acuan 7 1/2" (saya guna 8 1/2"). gris tin dengan mentega. Masukkan 5 sudu besar (saya guna 6-7 sudu besar) adunan merah jambu bakar dengan api atas 250C sampai masak (dalam 3-5 minit). Ikut aturan ini, merah, kuning, choklat sampai habis. Sejukkan.
4. Potong panjang-panjang segi empat. lepas tu potong segi tiga slanting. tengok gambarlah susah nak explain.
5. atur jalur & lekatkan guna jem.( saya tak atur dulu. Buat lapis bawah dulu atur dalam tin aje. Kalau atur dulu susah nak angkat)

Buat lapisan atas bawah.
Sediakan adunan lapis atas bawah sama seperti lapisan inti. Bahagi 2. Bakar lapisan bawah selapis-selapis. Sejukkan. Sapu jem di atasnya. Atur lapisan inti & lekat dgn jam. Padatkan supaya lapisan atas tak turun bawah.tuang lapisan atas dan bakar selapis-selapis sampai habis.

No comments: