18/2/08 - Suzi malam semalam practise buat sugar paste dough. Pastu buat rose & rama-rama... niat dihati nak buat cupcake hias ros & rama-rama nak bagi ibu mertuaku and ipar.. tapi cancellah takut diorang tak suka ros tu... Suzi buat aje ros butter cream... tapi butterfly tu pakailah...
Butterfly tu Suzi guna teknik yang Suzi belajar fondant buat marble...warna- warni...
Agak-agaknya ada tak yang berkenan nak order...heh heh heh... saja jelah ...bergurau. .. mana ada masa nak buat butterfy production.. . itu pun tak tau tahan berapa lama... Ini resepi belajar dari Ida Bakery
Subject: resepi gumpaste/sugar paste
60g cornflour diayak tiga kali bersama 400g gula aising.
Campurkan dengan 22gm gam tragaganth.
Masukkan 60g air, 22gm glukos syrup. Uli.
Masukkan shortening 22 gm.
Uli lagi dan masukkan ke dalam plastik wrap.
Nak pakai, uli balik, untuk tak nak bagi melekat pada
tangan, sapukan shortening pada kedua belah tapak
tangan (nipis shj). Doh ini tidak boleh terkena angin.
Bahagian luarnya akan mengeras. Tetapi anda boleh
mengulinya semula/ Ia akan kembali lembut.
1 comment:
wah kak suzi dh mengganas dgn sugarpaste kak ida ya... saya baru nk start parctise minggu ni... next week tgk hasil saya ya... http://chepah75.fotopages.com
Post a Comment