Friday, October 3, 2008

2/10/08 Pavlova vanilla & mint

I made these pavlova. Plain with vanilla taste and blue with mnt flavouring. It is wonderfull but a little bit too sweet. I would adjust the sugar the next time I make pavlova. Here is the recipe:



PAVLOVA From: wannoorbaya wchik

3 atau 4 biji putih telor( room temp)
1/4 teaspoon cream of tartar,
1 cup castor sugar ( baya kurang gula dalam 2 sudu)
1 pinch salt.
flavouring/colouring ( I add this to the original recipe)

pukul putih telor, masukkan cream tartar dan salt.. kemudian sugar 1
spoon by spoon , sampai habis pukul medium high speed anggaran 12-17 minit or more
sehingga dia stiff peak. Bila ceduk dengan sudu dia menegak tak terlentuk.
masukkan dalam piping beg , pipekan bakar 300-35minit dan biarkan sejam didalam oven.
nak makan letak whip cream/ dan any buah yg disukai..nak makan dengan aiskrim pun boleh.

Design:
just paipkan adunan tu selapis saja, tak guna diameter..just paipkan 3 lingkar untuk dijadikan base ..kemudian barulah paipkan bunga ..guna nozzle dan piping beg yg sama .. baya guna nozzle wilton number 21.. bunga diatasnyaa paip 2 layer..buat 1 layerdulu then paip sekali lagi diatasnya.

No comments: